Huippuhauskoja, huipputeknisiä liikennemuotoja

Teknologiasta puhuttaessa keskitymme usein lähinnä tietokoneisiin ja vempaimiin, jotka ovat luonteeltaan digitaalisia ja joita voimme käyttää tietojen käsittelyyn ja työhön. Toisin sanoen keskitymme tietokoneisiin, tabletteihin ja puhelimiin. Todellisuudessa kuljetuksissamme käyttämämme teknologia on kuitenkin yhtä elämää muuttava ja yhtä tärkeä.

Syy, miksi emme kuitenkaan puhu siitä paljon “teknologisesta” näkökulmasta, on se, että tämän tekniikan muototekijä ei ole muuttunut niin paljon. Autot ovat suunnilleen saman muotoisia kuin aina olivat ja tekevät melko saman asian kuin aina. Niistä on tullut vähän tehokkaampia ja nyt niissä on satelliittinavigointi… mutta siinä se.

Meidän on kuitenkin muistettava, että autot eivät ole ainoa kulkuväline. Horisontissa on monia muita liikennemuotoja tai se, että ihmiset ovat alkaneet käyttää niitä, tuntuvat todella korkealta teknologialta. Monet näistä ovat älykkäitä yhden miehen kulkuvälineitä, jotka ovat ihanteellisia nopeaan liikkumiseen kaupungissa tai kuntoon pääsemiseen. Ne eivät todennäköisesti muuta maailmaa, mutta ne ovat hauskoja, jännittäviä ja ainutlaatuisia esimerkkejä tekniikan kyvystä vapauttaa meidät.

Tässä on joitain esimerkkejä jännittävistä “korkean teknologian” liikennemuodoista, jotka olemme ehkä unohtaneet.

Segway

Segwaytä pidettiin kerran “kävelyn tulevaisuutena”, ja kaikilla oli erittäin suuria toiveita sen mahdollisuuksista muuttaa maailmaa tavalla, joka sopisi mihin tahansa tieteiskirjallisuuselokuvaan. Idea on yksinkertainen: seisot tämän korkean, skootterin kaltaisen laitteen päällä ja nojaat sitten haluamaasi suuntaan. Sillä välin moottori reagoi ja ajaa sinut siihen suuntaan, jolloin voit kulkea jalkakäytävällä tasaisella nopeudella 10–20 km/h ilman vaivaa. Valitettavasti ne eivät oikein pitäneet kiinni, mutta “Segway-kokemukset” osoittautuvat suosittuja päivien ajan.

Powerbockit

Powerbockit ovat valtavia tehokkaita “hyppyjalat”, jotka muuttavat käyttäjän välittömästi bioniseksi mieheksi, jonka juoksunopeus on jopa 30 km/h ja kyky kääntää autoa eteen. Tämä ei todellakaan ole käytännöllinen kuljetusmuoto (se on pitkä matka, jos matkustat), mutta se näyttää varmasti futuristiselta!

JetLev

Toinen tekniikka, joka saa sinut tuntemaan olosi supersankariksi ja jota käytät todennäköisesti vain osana “kokemuspäivää”, on JetLev. Pohjimmiltaan tämä edellyttää voimakkaiden letkujen kiinnittämistä käsiisi ja jalkoihin, jotka sitten ajavat sinut veden yläpuolelle suihkujen avulla. Tunnet olevasi Iron Man ja voit lentää missä haluat ja tehdä temppuja – kunhan pysyt veden päällä.

Sähköpyörät

Jos haluat esimerkin teknologiasta, joka muuttaa maailmaa, älä katso pidemmälle kuin vaatimaton työntöpyörä. Toki tänään keskiarvosi tuskin näyttää tulevaisuudelle, mutta jos kuvittelet ajan, jolloin kaikki muut olivat hereillä, he olisivat antaneet sinulle yli-inhimillisiä voimia ja muuttaneet elämäsi.

Pyörää on sittemmin uudistettu useaan otteeseen, mutta ehkä yksi mielenkiintoisimmista kehityksestä on sähköpyörä – joka on pyörä, johon on kiinnitetty sähkömoottori. Näitä latautuu ajovoimasi, mikä tarkoittaa, että ne voivat auttaa sinua jaksamaan, kun väsyt tai tarvitset lepoa. Tämä tekniikka vain paranee, ja koska polkupyörät ovat tällä hetkellä erittäin muodissa, on todennäköistä, että tulemme näkemään niitä paljon enemmän tulevaisuudessa.

Älykäs auto

Smart Car on auto, mutta ei sellaisena kuin me sen tunnemme! Tämä on jälleen kerran osoitus iästä, jossa elämme – vähätehoinen, vähän huoltoa vaativa, matalaprofiilinen ajoneuvo kaupunkielämään. Jotkut älyautot ovat myös naurettavan pieniä – katso vain Top Gearin jakso, jossa Jeremy Clarkson ajaa ympäri BBC:tä yhdessä ja jopa matkustaa hissillä!